adsense

jejaka kacak @ gadis cantek

Khamis, Januari 27, 2011

lalalala

tiada apa yg hendak dikata...cuma ingin beritahu...

cuti seminggu !!
home sweet home...

Khamis, Januari 20, 2011

simple : sup telur tom yam...nyum3...

entry hari ni ak nak ajar camne nak masak bende yg simple tapi boleh tahan sedapnye...ak suka resepi ni sebb ianya simple,x perlu banyak bahan dan x brape remeh sgt la...agagagaga....

bahan2 yg di perlukan :
telur 3 biji
bawang besar 1 biji
bawang putih 1 biji
kiub tom yam Knorr™ 1 kiub
garam
air 1 setengah cawan

cara2nya :
goreng bawang besar n putih dengan minyak yg sedikit...bila nampak kekuning-kuningan masukkan air,tunggu sehingga mendidih...kemudian masukkan kiub tom yam Knorr™ dan pastikan ianya larut sepenuhnya...akhir sekali masukkan 3 biji telur yg telah di pecahkan ke dalam sup tadi...tunggu sehingga telur masak,tutup api dan sedia untuk di makan...

senang bukan??
ni merupakan resepi yg bagus kalo nak save bajet or malas nak pi kedai dan bende2 tu je yg tinggal...jadi boleh guna resepi ni...resepi ni x di galakkan sgt,sbb x baik untuk kesihatan...sbb x de sayur...agagaga...so,kalo korang nak tambah kobis kedalam resepi ni un boleh gak...mmg sesuai...tapi nanti da jadi tom yam btul la plak an...kui3...pepe pun...slamat mencuba...

Selasa, Januari 18, 2011

adakah kehilangan yang lain sama seperti kehilangan kekasih hati ??

pernahkah anda mencintai seseorang dan di kecawakannya, dengan meninggalkan diri anda?pernah anda rasa kepedihannya?adakah kepedihan lain yg sama dengan kepedihan itu?humph...kalo ikutkan mmg ada...kehilangan seseorang di sbbkan kematian...tapi kita x boleh nak bandingkan kematian dengan bukan kematian...kerana kematian mmg menjadi lumrah manusia....tidak dapat di nafikan lagi smua manusia akan menemui mati...dan kita tahu,dengan kematian kita akan kehilangan seseorang daripada muka bumi ini buat selama2nya...tapi jika di tinggalkn,kita akan merasa satu kejutan yg amat sangat dan amat susah untuk hilangkannya berbnding dengan orang yg tingglkn kita dengan kematian...ini berlaku sbb kita tahu org yg kita syg tu masih ad di dunia ni,cuma kita tidak dapat nak berjumpa dia seperti dulu,kita gak x bleh nak mencari nya lagi seperti dulu dan kebanyakan perkara yg kita lakukan bersamanya tidak dapat di lakukan lagi...kita juga tiada kekuatan untuk berjumpanya dan mengetahui kebenaran mengapa dia tinggalkn kita...kita berasa begitu lemah untuk menerima gurisan di hati sekali lagi...bak kata pepatah "pisang takkan berbuah 2 kali"...jadi,kita terpaksa hidup dalam kesakitan itu sendiriran...setiap masa rasa seperti kematian...

apabila kita menangis untuk org yg kita cintai, tangisan itu lebih berharga daripada permata di syurga...tangisan kita tidak lagi dapat di kongsikan dengan sesiapa...bila kita berceritakan tentg cerita ni kepada orang lain,mereka akan mengatakan kita bodoh...dan bermula saat itu kita ingin menyindiri dan hanya menyimpan luka yg terpendam di dalam hati...dan kesakitan itu membunuh kita dengan perlahan tapi kematian itu pasti...

ad sesiapa yg dapat mengatasi masalah ni?walaupun ada,ianya mmg sukar...fakta yg kita perlu tahu 'seitap kali kita jatuh cinta,itu akan menunjukkan personaliti diri kita'...cuba lihat bila kita kehilangan org yg kita syg....kita x dapat melupakan kasih syg yg telah kita bina sblum ini dan kita meratapi kehilangan itu,mengapa?...jika anda x percaya apa yg ak katakan,cuba anda pisahkan antara seorang ibu dan seorang anak...anda akan faham ap yg ak katakan... kenapa si ibu begitu sedih bila anaknya dipisahkan darinya?ini kerana si ibu telah menjaga si anak selama 9 bulan 10 hari di dalam rahimnya...bukan itu saja,dia menjaga si anak selepas di lahirkan...tidak cukup dengan itu,detiap kali si anak menangis di kala malam,si ibu sanggup meringankan diri untuk melihat keadaan si anak...kehilangan anaknya mmg tidak dapat di tanggung oleh si ibu...

begitu juga dengan kita yg menyayangi org yg kita syg sepenuh hati...kita selalu ambil berat tentangnya seperti dia diri kita...dan kita rasa dia sebahagian daripada kita...jadi,bila org yg kita syg meninggalkan kita,kita akan berasa begitu sedih seperti si ibu rasakan apabila kehilangan anaknya...dan kehilangan itu tiada tolak bandingnya....apa yg kita boleh lakukan utk hilangkan kedukaan ini?tiada sesiapa yg dapat membantu selain daripada diri kita sendiri yg mengambil tindakan...walaupun kita boleh buat perkara lain dan membiarkan luka itu terpendam...tp lama kelamaan pasti kita akan di selubungi perasaan luka itu semula...

renung-renungkan...

semalam dan hari ini !!y

mengapa semalam dan hari ini?mengapa bukan kelmarin dan semalam...dah3...x yah nak merapu...sbbnye mudah saja...smalam n hari ni ak berpuasa sunat...tu je...bukan sunat un sbenarnya...ianya puasa wajib untuk ak...ini merupakan nazar ak sebelum menerima keputusan peperiksaan sem lepas...jadi sem ni,ak kena la melunaskan nazar yg telah ak buat...alhamdulillah...hari ni merupakan hari puasa kedua dalam minggu ni,puasa ketiga dalam bulan dan tahun ni dan hanya tinggal 4 hari je lagi untuk puasa nazar ku habis...tp,faham2 je la...bila berpuasa macam2 musibah meninmpa diri...ye la...untuk menguji diri dan untuk menghapuskan dosa2 kecil yg ad dalam diri ini...tp ak rasa seronok sgt bila berpuasa ni...ak un x tau nape...tp rasa cam sedikit tenang...dan perkara len yg best...ak gak boleh mengurangkan berat badan di samping 'save budget'...huhuh...mmg bagus la kalo berpuasa ni...tp kalo korang x biasa...ak galakkan korang cuba la berpuasa...cuba buat pada hari isnin atau khamis dahulu...pilih salah satu hari...sbb x biasakan...so,kena mula dari bawah...harap membantu...jadi...jom kita berpuasa...

Sabtu, Januari 08, 2011

Hari ketiga !! part2 : juga hari malang buat ak !!

waaaaaaaaaa...sedih,marah,bengang,panas dan macam2 perasaan negatif menyelubungi diri ak hari ni...ya Allah,mengapakah ak menerima ujian yang begitu berat ini ya Allah...humph...ak x tau nak cakap macam mane...tapi time ak tulis entry ni mmg ak mengalirkan air mata bila memikirkan apa yg terjadi hari ni (5 jan 2011)...korang mesti tertanya2 an sbb pe ak rasa semua perasaan tu...humph...meh ak story morikan kat korang...

pagi tadi (5 jan 2011) mmg ak hapi sungguh sbb ak dapat lecturer yg best,dapat clasmate yg best,dapat jadual yg best dan macam2 yg best lagi la...tapi tetibe ak dengar cite part 2 kena kumpul kat dewan mini kat fakulti...ak da agak da nak kumpul ni pasal jadual dan kedudukan kitaorang (part 2) yg berterabur cam pe ntah...so,kitaorang un berkumpul la...masa yg di suruh berkumpul kul 4,ak habis kelas un awal dlm 3.30...pastu ak trus la kedewan sbb x nak terlewat...jadi duduk2 la kat situ,tp da kul 4 KP x dtg lagi...adoyai...ak da cukup bosan duk dlm dewan tu...then tunggu punya tunggu dlm kul 4.15 KP un datang ngan bawak kertas pe bende ntah dan seorang lecturer len follow dia...nampaknye keadaan menjadi makin x best ak rasa...akhirnya KP trus la mulakn "OK,hari ni kita akan selesaikan masalh berkaitan jadual dan masalah2 lain"...WAT DA FISH !!...lecturer yg follow dia tadi un tulis la subjek2 yg ada student repeat kat papan putih...mmg menarik...128,210,106...wow...subjek core un ad orang repeat...mmg ak pelik waktu tu...then bermula la hari yg men'tension'kan ak...mula dia tanye la sape yg repeat on all wat da thing..."bla,bla,bla,bla..."ak malas nak tulis sbb menyakitkan hati...then kelas yg ak da stay (2D),mula2 x de pe yg berlaku...tetibe dia KP cakap "sape yg repeat subjek akaun sila masuk kelas 2D"...dalam hati ak trus terlintas WAT DA FUK!!...gila...kelas ak un da kena rombak gak..adoyai...tp ak masih x kesah lagi,sbb yg masuk 5 org je..kelas ak un ad 25 org...so,mmg cukup2 la...ak mula rasa tenang balik...tapi ketenangan ak hanya sementara...pastu jadi masalah kedua..."siapa yang repeat 128 sila masuk ke kelas 2D"...WAT...AGAIN !!...udah la 15 orang...ramai siut...so,da 20 org...agagaga...10 org je tinggal lagi...adoyai...humph...so bermula la kerungsingan sekali lagi...sedih kut...nak stay dalam 20,tempt yg tinggl 10 je...camne ek...then ak sudah mula la pusing sana,pusing sini,x tentu arah gila di buatnya...pastu...ak da rasa x best da...ak da syak pasti berlakunya perpecahan...adoyai...humph..dengan rasa hampanya ak menanti dan trus menanti...tp,mmg penantian satu penyiksaan,penantian ak berakhir dengan kelas yg ak nak stay di penuhi dengan budak2 repeat...agagaga...ya Allah...begitu besar ujian ini...skung yg tinggal hanya la kelas 2A=4 kosong,2B=12 kosong,2C=3 kosong,2D=1 kosong...mak ai...kelas mana ak nak stay kalo camni...smua tinggal beberapa je ruang kosong...subhanallah...apa sudah jadi...jadi,ak dengan geng2 kelas 2D yg len un ambik keputusan masuk klas 2B sbb kelas tu je boleh buat kami smua stay setempat...so,keputusan telah di buat...kami smua waktu tu mmg rasa macam2 perasaan..ak rasa nak je jerit kuat2 marah an smua repeaters...tp kalo ak marah un bukan ad beza un...sbb ni smua keputusan KP...dia lebih berkuasa daripada ak...humph...jadi ak menerima keputusan dengan hati yg sedih kecewa dan pelbagai perasaan yg x best lg...ak x tau nak citekn mcm mana perasaan ak...tp ianya mmg amat perit dan bak kata org 'makan dalam'...pastu ak kena la tgk jadual yg baru untuk kelas baru ak tu(sedih sgt rasa)...ak jadi makin panas bila budak pompuan berkumpul kat board tu menyalin jadual dengan begitu lama dan berhimpit2...ak un mula bermonolog sendirian "apa la bodohnye diorg ni,snap je la gambar pakai hp,ape susah..."...tp x berakhir di situ je...ak terus sound direct..."woit,korang buat tokong ke kat situ?susah sgt ke nak salin jadual?x boleh ke snap je gambar pakai hp?apa susah...huh"...ambik,sound tepek je kata org...ahaks...salah sendiri la an,duk lama2 kat board tu sape suruh...hik3...dlm gembira2 un sedih lagi menebal...terseksa sungguh zahir dan batin ku...so,ak rasa cerita tu tamat stakat ni saje...

meanwhile(speaking la plak)

tangan tengok enset..."3 new message"...sape lak ni...tgk msj,humph...2 dari mxis,1 dari rina...err...dari rina "awi,hari ni ad perjumpaan cs ke?"...APA!!...dia x tau ke?wat da fish...ish3...so,ak igt dia sorang je x tau,rupanya kecik,alin n qila un x tau gak...lagi la truk jadi nye...so,disbbkn ak masih di fakulti n KP masih ad dlm dewan tu...ak trus la tanye dia mana klas yg kosong lagi...sblum tu ak kol la rina kos tanye dia nak ak tolong ke idak,konpem2 la dia nak ak tolong,btul x?...


dengan pelbagai perasaan negatif dalam diri ak ni...ak berulang kali keluar masuk dewan dan try kol rina sbb line maxis wat hal..so sial ak kate...waktu terdesak dia buat hal...4 orang sahabat ni x suka berpecah...jadi ak terpaksa carik kelas yg ada 4 kekosongan...tp hampa...kekosongan ad 6...3 kelas C,1 kelas D,2 kelas B kut...adoyai...camne ak nak wat...diorg x nak berpecah...kelas x de yg sesuai untuk letak nama diorg....jadi ak un trus la cuba kol rina...kejap boleh kejap idak...then ak dapat kol rina dan ak cakap la pasal perkara tu...pastu rina kata letak la dia berasingan ngan yg len...dia x kesah...tp,suara dia mmg sedih ak dengar...so,ak trus kn pencarian kekosongan untuk diorg...tetibe ad ramai girl dalam dewan tu...dan apa yg menariknye...diorg nak tukar kelas,dari kelas D ke kelas E...so,mmg jadi byk la kekosong kelas D...jadi ak trus tanye lctrr tu..."puan,kiranya kelas D ad lebih daripd 3 kekosongan la kn?"...dia balas "ya,betul tu...sbb diorg ni da kluar"sambil dia memandang grup girl tadi...so,masalah da setel...skung ak tgh tunggu nama dan no pelajar diorg...so ak kol rina lagi...tapi dia x angkat...mmg tension...pastu senarai nama un sampai...trus je ak tulis kat kertas tu...then boleh plak letrr tu kata "aik,smua nama pompuan...sapa diorg ni?"..."kawan"..."x yah jiraukan diorg ni...diorg bukan isteri kamo un"....ish3..pelik ak ngan ayat lctrr tu...ak bukan la kejam x nak tolong kawan...humph...so,bende da setel...cuma ak bole lak terlupa nak letak nama ak dalam kelas tu...damn FOOL...ak mmg bodoh gila waktu tu...ak trus je jalan pulang then kol rina lagi skali tapi dia x angkat...at last aqif kol ak,ak angkat n trus dia trus cakap " macam mana awi?"...so,ak skip kn conversion tu...sbb panjg sgt...tp ape yg penting,dia menangis...humph...tp ak lebih sedih waktu tu...hanya Allah dan teman baek ak je yg faham apa yg ak rasa waktu tu...subhannallah...tp pepe pun...ak mmg terlampau tertekan...

Hari ketiga !! part1

bermula dengan kelas bel...gila best kelas bel...ak gelak sampai rasa nak pecah perut tu...lecturr dia mmg lawak la...tp dia cakap slow,so kena fokus apa dia cakap,bru faham lawak dia....ahaks...sbb dia un da tua...hik3...untuk kelas kedua ada gap 1 jam...so,lepak2 guna laptop...pastu masuk kelas kedua,jumpa lecturr memula ak jumpa waktu hari pertama...so,untuk hari tu,kita orang blajar kat lab...so,blaja cara nak gunakan satu software yg bernama MAPLE 12...ak igtkan maple ni game maple story,rupanya software matematik...mmg menarik gila software tu...macam2 boleh buat berkaitan kira mengira..cari je pe smua ad...dari 1D hingga ke 3D...wow...great A tu...mmg terbaek la ak kata software ni...respect la syarikat yg buat software ni...huh...ok,stop sampai di sini saje topik software..untuk kelas ketiga ad gap 2 jam...so,balk bilik mandi manda dulu,pastu ak un kekelas seperti biasa dengan lecturer baru...wow...best....

so,tunggu part 2 untuk hari ketiga...

Hari kedua sem 2 !!

kedatangan ak ke fakulti dengan perasaan yg begitu x seronok...sbb,nak jumpa lecturr 138 tu...adoyai...udah la for da first period...tetibe,ad kejutan berlaku...dia tidak hadir ke kelas...jadi kami berasa begitu hairan...mengapa?hum...tunggu punya tunggu dan tunggu lagi...tetibe lectrr len yg turun dan kata di ambik alih kelas tu...wat da fish...WOW !!...best kut...da tukar lectrr...humph...so,pe cer...camne ble tukar2 lak ni an...ak un x tau nape...tapi mmg da terasa semangat baru datang...yeah...NEW HOPE !!LOL....habis je kelas tu masuk second klas...ianya lebih menarik sbb lecturer nye x de...agaga...so,balik bilik tido...kelas ketiga lebih mengembirakan...sbb lecturr bru dan muda(ahaks!!)...umur baru 22...habis blajar trus keje...wat da fish...terkezut ak dgr nye...tambah2 lagi dia kate dia budak MRSM dan guna result trial masuk UTM...so,mmg hebat la dia ni...tp dia ajar ak rasa cam best je...sbb dia un guna konsep KISS...mmg simple habis tp kita faham...tp ap yg dia ajar un cuma repeat ap yg blaja waktu form5,no wonder la ak rasa cam senang...hik3...

hari ketiga...akan datang...agagaga...kui3...

Kelas hari pertama sem 2 !!

agak menarik bila nak masuk kelas...tambah2 nak jumpa lecturer baru...humph...pastu bertemulah ak bersama lecturer 183 ak...orang nye agak kecil dan nampak muda tapi da ad anak 2...WOW!!...sudah kawin rupanya...tp x blaja pepe un...sbb x de medium untuk digunapakai...rugi2...then masuk second class...mak aih...kelas ni sakit skit...sbb ak jumpa lecturer ak sem lepas...still same cam dulu,cepat melenting...agagaa...then,first day da dapat assignment...wat da fish...tension di buatnya...kemudian kelas ketiga bermula waktu petang...so ad gap yg lama antara kelas ke-2 dan ke-3...so,ak trus melelapkan diri di bilik...tp apa yg berlaku amat menyedihkan...ak trus tertido sehingga waktu kelas...DAMN IT !!...ni la gara2 terlampau penat...ish3...

apa agaknye yg berlaku pada hari kedua?tunggu post seterusnya....

Hari Pertama Semester 2 !!

waaaaaaa...mmg rindu nak balik ke uitm...so,skung da sampai di uitm...mmg agak bersmgt untuk meneruskan sem kedua ni...jadi,waktu first day hanyalah hari mendaftar...so,seperti biasa...uitm menggunakan konsep K.I.S.S = Keep It Short,Simple...mendaftar un begitu mudah...hanya pakai mengikut sahsiah rupa diri dan bawak sebatang pen pergi ke Dewan...agak menarik bunyinye...apa yg perlu di buat hanya ambik borang yg sesuai...then isi pastu g kaunter sahsiah rupa diri,kalo PASS,trus g kaunter kolej,ambik kad aktiviti + borang inventori dan ada kertas nota,pastu ble blah...wat da...terlampau mudah...dan ianya menyoronokkan hati ak...

tp pe yg best,ak g daftar naik basikal...pak guard siap tegur lagi "stylo tu pegi daftar naik basikal,senang an x perlu susah2 cari parking"...ak hanya mampu ketawa dan berkata "betul tu !!"....then ak trus berlalu pergi...

macam story telling je...ahaks...tp mmg ak rasa menarik sbb da balik ke uitm...UiTM di Hatiku...cewah...

:)

tanpa internet beberapa hari !!

agagagag....gara2 tiada kemudahan internet di bilik...ak tidak dapat mengupdate belog kesayangan ku ini...ya Allah...sedih nya...humph...tp alhamdulilllah hari ni dapat gak mengupdatenya...

so,story selepas bbrapa hari x online ni mmg byk sgt...ada pengalaman yg best,ad yg x best...seperti biasalah,lumrah hidup la kate orang...apa2 pun hidup mesti di teruskan...so,lets check it up apa yg berlaku dalam bbrapa hari x update...

see u all on da other post...ahaks... :)

Sabtu, Januari 01, 2011

Kehadiran Capai 2011 ?!? wow...

menarik nye...malam tadi baru je kita masuk tahun 2011...dan tadi bila ak masuk je blog ak ni dan lihat bahagian kehadiran,ak tgk meter kira kehadiran menunjukkan 2011...WOW...terkejut gak di buatnya an...ni buktinye...
ak ucapkan terima kasih pada korang semua yang melawat blog ni...
tanpa korang,apa la blog ni an...
x lupa gak...
slamat tahun baru.................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...