adsense

jejaka kacak @ gadis cantek

Sabtu, April 27, 2013

Entri selepas subuh

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

setelah berhari2 tak update blog,pagi ni nak update sal perkara terbaik yg bole kita lakukan selepas subuh...

selalunya,kebanyakan orang yang bangun untuk subuh akan terus ke katil untuk sambung tidur...kerna hari ni adalah hari bercuti dan tidak perlu ke tempat kerja...tp dengan melakukan perkara tersebut,kita telah menutup pintu rezeki pada hari ini...itu sangat2 bahaya...

jadi,jika kita nak luangkan masa di pagi hari selepas subuh seeloknya kita amalkan perkara berikut :

sarapan
senaman
baca quran
baca hadis
baca buku@novel
dengar motivasi di televisyen
baca al mathurat

so,utk entri kali ni ak akan sentuh perkara yang baik di lakukan selepas subuh iaitu membaca Al Mathurat

korang tahu tak Al Mathurat tu apa?ak rasa ad yang tahu dan ada yang tak...Al Mathurat ini adalah amalam seorang ulama yang bernama Hassan Al Banna...beliaulah yang telah menyusun Al 
Mathurat ini...untuk kisah lebih lanjut boleh la di google atau klik sini

ok,dari link yg ak bagi tu korang akan terus ke google search pasal Al Mathurat ni...dalam tu gak dia akan bagi link ke video Al Mathurat di Youtube...tapi di sebabkan pagi ni ak baik hati,ak masukkan sekali video tu ke sini :D

haaa...ni la dia video Al Mathurat yang di ambil dari Youtube...so,kalo korang nak dengar klik je play...suara yang baca ni mmg sangat sedap dan merdu...dan ak cuba juga ikut suara dia,tp x bole...itu la special suara kita ni...susah nak di tiru bulat2...kalo bole tiru tu kira dia ad kelebihan dan nikmat tambahan yg di kurniakan Allah :D

ak tau...video ni xde tulisan ayat2 yang di bacakan?kesian korang kn...mesti terkapai2 nak baca...pastu mesti korang nak tau gak yang mana dia baca...betul x bacaan korang...ak faham sangat la...so,di sebabkan pagi ni ak rasa sangat2 indah,ak un berikan korang link untuk tgk ayat2 dan tulisan dalam arab apa yang di baca...


sebenarnya...Al Mathurat dalam video ini adalah yang pendek...Al Mathurat ni ada 2,panjang dan pendek...yang pendek ni mudah skit dan tak makan masa yg lama...sekadar 15 minit ke 20 minit....tp utk yang panjang berkemungkinan memakan masa 30 minit ke 50 minit...

Al Mathurat juga bole di lakukan pada waktu petang selepas solat Asar...ini kerana Al Mathurat berfungsi sebagai pembuka rezeki dan menghalang kita dari malapetaka atau sebarang bahaya....insyaallah dengan izin dari Nya...untuk lakukan Al Mathurat pada waktu petang,hanya perlu menukar beberapa ayat tertentu di dalam Al Mathurat...di bawah ini adalah penerangan yg ak copypaste je dari video youtube di atas tu...

al mathurat kecil, wazifah sughra lengkap.. kandungan yang telah dinomborkan berdasarkan video 1 demi 1 yang telah saya muatkan dahulunya sebelum ini adalah zikir yang telah diringkaskan dari wazifah kubra.. jika anda lihat pada no 22a) "asbahna..." maka nya zikir ini saya muatkan khas untuk wirid pagi hari iaitu selepas solat subuh.. maka saya akan muat naik wazifah kubra untuk yang sore / petang iaitu wirid selepas solat asar.. kita hanya perlu tukar yang bernombor no22a) "asbahna" itu kepada no22b) "amsaina" jika ingin mahu zikir sughra selepas solat asar

jadi,apa tunggu lagi,mari kita sama2 amalkan Al Mathurat ni...pagi dan petang,isnin hingga ahad...terbaik ni...kalo x amal rugi tau...jadi,jangan lepaskn peluang yang ad :D

jadi,ayuh berubah!

sekian...
wassalam :D

semoga Allah merahmati kalian semua 

6 ulasan:

Nana Liena berkata...

salam pagi bro..
selamat beramal..
moga Allah bagi pahala pada bro sbb sebarkan ilmu .. nice.. :)

selain dripada sarapan smua benda yg org suka buat lepas bgun tidur ialah on9..

impreza awie berkata...

salam pagi sis :D
insyaallah...selamat beramal juga...
alhmadulillah..sekadar coretan ringkas sbgai pengingat diri dan teman2 blogger :D
hum...online pun bagus juga jika kita buka dengan bismillah dan sampaikan dakwah :D

Ain Dzaya berkata...

lepas amalkan mathurat rasa tenang sepanjang hari :)

impreza awie berkata...

haaa...alhamdulillah...itulah kekuasaan Allah dan itulah fungsi tambahan al mathurat;menenangkan :D

smoga hari2 ain lepas ni lebih sempurna dengan amalan al mathurat ni :D

Ez Bil berkata...

Nice sharing. Al Mathurat ni doa harian rasulullah jgk. Bagi perempuan yg x boleh solat. Anda bacalah al Mathurat. Moga kita sentias berada dalam rahmat & hidayah Allah.

impreza awie berkata...

terima kasih...ye ke Rasulullah amalkn?tidak pula sy tahu dan sy tak jumpa lagi hadis pasal tu..jadi sy tak berani nak tulis...hum...yup..sgt sesuai utk wanita yg tak bole solat...insyaallah bila baca dapat perluindungan juga dari benda2 halus ni :D smoga Allah merahmati ez bil...terima kasih atas perkongsian ilmu :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...