adsense

jejaka kacak @ gadis cantek

Sabtu, Disember 25, 2010

bagaimana hilangkan penggunaan klik kanan tetikus di blog anda ??

salam sejahtera...
hari ini ak akan memberi tip bagaimana nak hilangkan penggunaan klik kanan pada tetikus di blog...
sbgai contoh apa yang anda boleh lihat di blog ak ni...
klik kanan tetikus di matikan sbb ak nak test je bende ni...
so sori la kalo korang rasa tension ngan bende ni...
hik3...
lagi pun ak nak jaga privasi ak...
errr...da merepek panjang la plak an..so,jom kita teruskan dengan cara-caranya :
senang je nak letak bende ni...
first pegi ke design...
pastu pilih "add gadjet"
then pilih "html/javascript"
kemudian,letakkan kod berikut...

<script language="JavaScript">

<!--
//Hilangkan fungsi klik kanan tetikus
//oleh imprezaawiestudios©
var message="Mesej Anda";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert
(message);return false")
// -->
</script>

untuk menukarkan mesej yang keluar adalah dengan menukarkan kod pada baris berikut :
var message="Mesej anda";
akhir sekali tekan butang "save" kemudian jangan lupa untuk "save layout" yang baru juga !!
selesai...itu saja yang anda perlu lakukan...beberapa langkah mudah untuk mengelakkan pelbagai perkara...harap anda suka dengan tip ini...dan jangan lupa untuk follow blog ni dan sebarkan pada blogger lain...

2 ulasan:

Protes Selalu berkata...

tapi kan kalo functionnye nak prevent org daripada ambil gambar yg ade dalam blog ni aku rasa masih xcukup.. sebab ade org still boleh copy just guna HTML.. hehe..

Imprezaawie berkata...

ye ek?
owh...camtu...baru la ak tahu...ye la...x habis lagi xplore blog ni...baru je berjinak2...hik3...pepe pun thx bagi komen yg membina...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...