adsense

Iklan Berbayar

jejaka kacak @ gadis cantek

Selasa, April 09, 2013

baru tahu : jari telunjuk lagi baik dari jari ibu

assalamualaikum dan salam sejahtera...
post kali ni mengenai perkara yang kita anggap remeh tp bagus dan baik utk kita ambil tahu....

korang bese tak kena marah dengan orang2 tua kalo korang tunjuk pakai jari telunjuk kepada orang2 yg lebih tua atau lebih tinggi pangkatnya?
pasal gambar kat atas ni x pasti la betul ke idak...tp ad story sbalik gambar yg ni...

sbgai contoh kalo kita nak tunjuk jalan pada orang yg lebih tua...mesti kita akan guna jari ibu dan kalo kita x guna jari ibu pasti akan ada yang menegur sbagai BIADAP atau TAK SOPAN...eh...betul ke biadap atau tak sopan?meh kita selidik serba sedikit mengenai perkara ni...

ok,smua jari ada nama tersendirikan?nama2 nya ialah ibu,telunjuk,tengah,manis,kelingking...so,jari yg bersebelahan atau berjiran dengan jari ibu adalah jari telunjuk...dari namanya saja kita da tau jari tu di gunakan untuk menunjuk...tidak kiralah menunjuk apa sekali pun;jalan,tempat,orang,binatang,tumbuhan,pakaian atau apa saje...

selain itu,kita juga gunakan jari telunjuk sewaktu solat...ada sedar?ya...betul...ketika kita tahyat awal atau akhir...pasti ad kita mengangkat jari telunjuk....bukan jari ibu,betul?

jadi,camne?korang penah ambil tahu pasal perkara ni?mesti x kn?ak un x penah ambil tahu sampailah ak terbaca kisahnya di facebook...walaubagaimanapun,cite pasal yahudi guna jari ibu tu ak x ambil port...sbb bukan itu yg kita nak ketghkan skung ni...kita nak tau mana lebih baik je...kalo nak tau sal kisah yg jari ibu cara telunjuk yahudi klik sini jari ibu,cara yahudi?

tapi kalo korang nak tau pendapat blogger lain pasal jari ibu,cara yahudi tu ad kat sini Hukum Tunjuk...pendapat blogger ni bagus...sbb dia buat kajian dan ad butir2 yg kita perlukan sbgai dalil...

kalo korang nak tau pasal baiknya jari telunjuk dari ibu boleh la tengok video dari Ustaz Azhar Idrus(UAI) dalam menjawab soalan yang di ajukan oleh pendengar ceramahnya di Video UAI : soal jari menunjuk

di harap dengan dengan pelbagai link tambahan ini dapat lagi kita menambah ilmu pengetahuan mengenai perkara ini...dan jangan lupa untuk sebarkan perkara yang sebenar dan betul...

sekian dari ak...
wassalam..

p/s : jangan lupa tinggalkan komen yang bernas :D


4 ulasan:

Nana Liena berkata...

betul tu.. me pun baru tahu juga .. before this disogok dengan cara yg yahudi tu..entah la sejak kcil kata cra yg islam tu mcm tak sopan..huhu

impreza awie berkata...

hum..tu la pasal..act,kita ni banyak budaya yg tidak tahu asal usul nya..tu sbb skung kita kena mula mengkaji..dari skecil2 perkara

Ez Bil berkata...

Ustaz azhar kata, yang gambar A tu xde kena mngena dgn yahudi pon. Btw, nak guna mana2 jari pon xpe. Asal sopan.

impreza awie berkata...

mmg betul....tu pasal sy kata xde kena mengena dengan yahudi or apa2...just kita nak yg mana lebih baik :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...