adsense

jejaka kacak @ gadis cantek

Sabtu, Mac 19, 2011

pengumuman !!

korang semua boleh la isi borang menduduki kolej secara atas talian mulai sekarang...cepat,jgn terlewat...x lupa juga isi markah kemahiran insaniah bagi yg part 1,2,3 tu...nanti x dapat kolej plak an....itu saja dari sy...salam...kat bawah sy sertakan tarikh2 penting yang anda semua patut tahu...

  • permohonan bermula : 15 MAC 2011
  • penyerahan kad aktiviti dan keputusan kemahiran insaniah (penilaian kendiri) di pejabat kolej masing-masing : 28 MAC 2011 - 4 APRIL 2011
  • permohonan online di tutup : 16 APRIL 2011
  • keputusan permohonan kolej : 29 APRIL 2011 - 2 MEI 2011

sebarang perubahan tertakluk kepada pihak pengurusan




link ke portal UiTM

berkayuh lebih jauh !!

alahai...lupa nak stori mori...ceritanya pun sudah naik basi...mane ke idaknye...cerita jumaat lepas baru nak tulis dalam blog...lembab betul la....macam siput...tp x pe la...asal kn ad bende yg nak di tulis...storinye bermula...

pagi tu ak n rumit ak bgn awal pagi...basuh kain,sidai kain then kami bersiap untuk berbasikal...slalu nya kami just jalan2 dalam U je...malas nak jauh2...tp kali ni wat kelainan skit...kami berkayuh jauh dari biasa dan tempatnya pun lain dari biasa...kami jalan2 sekitar kawasan perumahan SiDek dan slepas tu menuju ke Bandar U...tp waktu tu x rasa menarik lagi...jadi kami pun bercadang nak jauh skit lagi...lepas je kami isi tayar basikal dengan angin secukupnya,kami berkayuh ke UTP...walaupun jaraknye x la jauh mana,tapi ianya menarik...nak tau sbb pe menarik?...sbb basikal kami x la mahal cam basikal orang len,yg bertambah menariknye,basikal ak tu da la penah xcident pastu tayar nye pun da gelong tp masih gagah ke UTP...mmg menarik...waktu balik kami terus je berkayuh ke U tanpa berhenti berbanding sebelum pergi...ye la...nak tahu ketahann basikal tu...kat bawah ni ad gambar bukti kami sampai ke UTP...



mungkin masa akan datang kami akan berkayuh lebih jauh daripada ni...mungkin juga akan berkayuh mengelilingi dunia satu hari nanti...insyaallah...

Khamis, Mac 17, 2011

hadoi !!

hadoi...penatnye hari ni pun...setelah sekian lama x buat entri...hari ni nak buat entri pun...

nape penat nye pun...
hadoi...tadi pergi fakulti,igt kan ade kelas nye pun...tapi bila pegi,kelasnya tiada pun...lcturernye x dtg nye pun...aduh...cedihnye....tapi x pe...dapat la exercise memlm...ye la...berbasikal ke kelasnye pun...ahaks...erk...adoi...x best betul ceritanya pun...pepe pun...terima kasih kerana baca ini entri nye pun...ahai cek mek molek,handoi cek mek molek...

Selasa, Mac 08, 2011

tip blogger : 9 cara tarik orang ke blog !!

sekian lama x tulis pasal tip2 menarik an...so,malam ni nak bagi beberapa tip untuk tarik orang ke blog kita...walaupun blog ni x de la ramai orang...ye la...x da masa nak buat tip2 kat bawah ni...tambah2 internet un kejap ad kejap x de...buat entri ni un tulis dulu pastu cut n paste je masuk sini...tu pasal la boleh create entri...huk3...

cakap un da panjang lebar...so,jom kita tgk apa 10 tips yg nak di beri tu an...

1 - Blogwalking stiap hari
ini perkara pertama yg sy sedar sbb blogger...kalo nak orang slalu lawat blog kita,kita pun kena la rajin lawat blog orang len...itu lah lumrah hidup...ye la...macam hari raya an...kita jangan harap orang datang rumah kita dulu,kita yang kena lawat orang dulu...dan pastinya pastu orang tu akan datang rumah kita lak...bunyi macam x best an...tp tu la kenyataan nya...lagi rajin kita berblogwalking...lagi bagus...

2 - Tulis entri yang buat orang nak baca 
bunyi cam pelik,tapi tu la kenyataannya...bila kita wat satu2 entri tu,kita kena pastikan apa yg kita nak tulis tu orang tertarik nak baca...sbagai contoh kalo kita tulis pasal fakta,fakta tu biar la fakta yg orang x penah tau lagi...contoh len cam kita nak tulis pasal berita ke...cuba letak gambar...ia pasti dapat menarik ramai orang nak baca,tambah2 kalo gambar tu menarik...tapi kalo stiap entri kita tulis menarik,pastinya pelawat kita tidak akan putus2 mengunjung blog kita...sbagai contoh tgk blog ni ---> anti-MLM

3 - Komen entri blogger len 
seperti yang di katakan tadi,kita kena la lawat blog org len untuk org len lawat blog kita...tp,kalo stakat lawat je x guna...kita perlu tinggalkan jejak supaya tuan rumah tau kita lawat blog dia...so,salah satu caranya ialah dengan meninggalkan komen di ruang yg di sediakan....tp,kalo x de ruang komen,shout dekat shout box pun boleh gak...

4 - beri respon kepada orang yg komen blog kita
ni lagi satu sikap yg bagus...bila orang komen,kita beri respon terhadap komen yg di beri...ini gak dapat mengeratkan silaturrahim antara kita(blogger)...jalan terbaek ialah dengan quote kn kata2 pengomen,then komen dalam entri terbaru pengomen...ianya menarik...tp kalo x mampu nak wat camtu,jus komen kat entri kita pun boleh...

5 - GIVEAWAYS
apa itu giveaways?haa...giveaways ni seperti pemberian ikhlas kita kepada pelawat blog kita...x semestinya hadiah yg kita nak bagi tu benda yang boleh di pegang atau di rasa...tp kalo kita wat satu entri untuk pelawat setia un boleh gak...pastu letak backlink ke blog nye...x un kita bg dia badge yg boleh dia letak kat blog dia...badge tu pastikan menarik,kalo x,xde sape nak letak...hik3...kalo rasa nak bagi giveaways gitu hal x menarik,korang bleh gak wat event or contest...tp kena promote la dulu event or contest yg korang nak wat...risau nanti x de orang nak join lak...huk3...

6 - komen orang luar
dalam setting ada pilihan siapa yg boleh komen blog kita...jadi kita tetapkan semua org boleh komen di entri kita...sbb pe?sbb,tidak kira siapa yang komen blog kita,trafik ke blog akan meningkat...jadi,lebih mudah untuk orang komen,lagi tinggi trafik blog dan lagi tinggi kemungkinan blog kita di jumpai dalam search engine...menarik bukan?

7 - UNIK ?
ya,unik...pe yg uniknye...buat entri yg unik yg orang x boleh jumpa kat blog lain...bila kita punya entri unik,dan ianya x banyak orang buat,kemungkinan untuk ada dalam search engine mmg tinggi...x percaya...cuba la...hik3..

8 - Social Network??
tau ke pe sosial network ni?x tau?cuba carik dalam google tu ha...macam2 boleh jumpa...hik3...zaman skung ni da byk laman sosial network...cam facebook,twitter,netlog dan macam2 lagi la...jadikan web2 ni sbagai pelantar untuk korang hebahkan pasal entri di blog (macam yg sy biasa buat..huk3)...walaupun kemungkinan orang nak bacanya x tinggi,tp ia dapat meningkatkn trafik blog gak...WOW...nape,x caya ke?...kepada yg mempunyai ramai kawan di sosial network,pastinya ia lebih menarik...x percaya?cuba la sendiri...

9 - Kesabaran
aik,kesabaran un nak masuk dalam tip gak ke?yo,bro n sis...perkara ni paling penting dalam berbloging...kehadiran ramai orang ke blog kita x jadi dalam satu malam yo...ianya satu proses yg memerlukan usaha , kesabaran dan masa...jadi,banyakkan bersama...tapi,kalo usaha yg di lakukan banyak,insyaallah ianya berbaloi...amin...

so,itu saja dari saya,rakan blogger anda...jumpa len kali...

argh...no idea wat to do....

humph...da blank pe mau tulis di blog...sblum ni cam byk je idea nak tulis...yg bertambh x best lagi yg datang blog ni un da x ramai...humph...camne la nak wat ye...waaaaaaaaa...x best tul blog camni....agagagagaaggag...nampaknye kena lebih redikal dengan berblog ni....tp...stiap hari bz...jarang ad masa nak berblog...adoyai...ni la hidup an...x pe la...da blog un boring...konpem la x ramai org...nanti2 la pikirkan pe nak wat kat blog ni lagi...yg len biarkan je la...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...