adsense

jejaka kacak @ gadis cantek

Selasa, Mac 08, 2011

tip blogger : 9 cara tarik orang ke blog !!

sekian lama x tulis pasal tip2 menarik an...so,malam ni nak bagi beberapa tip untuk tarik orang ke blog kita...walaupun blog ni x de la ramai orang...ye la...x da masa nak buat tip2 kat bawah ni...tambah2 internet un kejap ad kejap x de...buat entri ni un tulis dulu pastu cut n paste je masuk sini...tu pasal la boleh create entri...huk3...

cakap un da panjang lebar...so,jom kita tgk apa 10 tips yg nak di beri tu an...

1 - Blogwalking stiap hari
ini perkara pertama yg sy sedar sbb blogger...kalo nak orang slalu lawat blog kita,kita pun kena la rajin lawat blog orang len...itu lah lumrah hidup...ye la...macam hari raya an...kita jangan harap orang datang rumah kita dulu,kita yang kena lawat orang dulu...dan pastinya pastu orang tu akan datang rumah kita lak...bunyi macam x best an...tp tu la kenyataan nya...lagi rajin kita berblogwalking...lagi bagus...

2 - Tulis entri yang buat orang nak baca 
bunyi cam pelik,tapi tu la kenyataannya...bila kita wat satu2 entri tu,kita kena pastikan apa yg kita nak tulis tu orang tertarik nak baca...sbagai contoh kalo kita tulis pasal fakta,fakta tu biar la fakta yg orang x penah tau lagi...contoh len cam kita nak tulis pasal berita ke...cuba letak gambar...ia pasti dapat menarik ramai orang nak baca,tambah2 kalo gambar tu menarik...tapi kalo stiap entri kita tulis menarik,pastinya pelawat kita tidak akan putus2 mengunjung blog kita...sbagai contoh tgk blog ni ---> anti-MLM

3 - Komen entri blogger len 
seperti yang di katakan tadi,kita kena la lawat blog org len untuk org len lawat blog kita...tp,kalo stakat lawat je x guna...kita perlu tinggalkan jejak supaya tuan rumah tau kita lawat blog dia...so,salah satu caranya ialah dengan meninggalkan komen di ruang yg di sediakan....tp,kalo x de ruang komen,shout dekat shout box pun boleh gak...

4 - beri respon kepada orang yg komen blog kita
ni lagi satu sikap yg bagus...bila orang komen,kita beri respon terhadap komen yg di beri...ini gak dapat mengeratkan silaturrahim antara kita(blogger)...jalan terbaek ialah dengan quote kn kata2 pengomen,then komen dalam entri terbaru pengomen...ianya menarik...tp kalo x mampu nak wat camtu,jus komen kat entri kita pun boleh...

5 - GIVEAWAYS
apa itu giveaways?haa...giveaways ni seperti pemberian ikhlas kita kepada pelawat blog kita...x semestinya hadiah yg kita nak bagi tu benda yang boleh di pegang atau di rasa...tp kalo kita wat satu entri untuk pelawat setia un boleh gak...pastu letak backlink ke blog nye...x un kita bg dia badge yg boleh dia letak kat blog dia...badge tu pastikan menarik,kalo x,xde sape nak letak...hik3...kalo rasa nak bagi giveaways gitu hal x menarik,korang bleh gak wat event or contest...tp kena promote la dulu event or contest yg korang nak wat...risau nanti x de orang nak join lak...huk3...

6 - komen orang luar
dalam setting ada pilihan siapa yg boleh komen blog kita...jadi kita tetapkan semua org boleh komen di entri kita...sbb pe?sbb,tidak kira siapa yang komen blog kita,trafik ke blog akan meningkat...jadi,lebih mudah untuk orang komen,lagi tinggi trafik blog dan lagi tinggi kemungkinan blog kita di jumpai dalam search engine...menarik bukan?

7 - UNIK ?
ya,unik...pe yg uniknye...buat entri yg unik yg orang x boleh jumpa kat blog lain...bila kita punya entri unik,dan ianya x banyak orang buat,kemungkinan untuk ada dalam search engine mmg tinggi...x percaya...cuba la...hik3..

8 - Social Network??
tau ke pe sosial network ni?x tau?cuba carik dalam google tu ha...macam2 boleh jumpa...hik3...zaman skung ni da byk laman sosial network...cam facebook,twitter,netlog dan macam2 lagi la...jadikan web2 ni sbagai pelantar untuk korang hebahkan pasal entri di blog (macam yg sy biasa buat..huk3)...walaupun kemungkinan orang nak bacanya x tinggi,tp ia dapat meningkatkn trafik blog gak...WOW...nape,x caya ke?...kepada yg mempunyai ramai kawan di sosial network,pastinya ia lebih menarik...x percaya?cuba la sendiri...

9 - Kesabaran
aik,kesabaran un nak masuk dalam tip gak ke?yo,bro n sis...perkara ni paling penting dalam berbloging...kehadiran ramai orang ke blog kita x jadi dalam satu malam yo...ianya satu proses yg memerlukan usaha , kesabaran dan masa...jadi,banyakkan bersama...tapi,kalo usaha yg di lakukan banyak,insyaallah ianya berbaloi...amin...

so,itu saja dari saya,rakan blogger anda...jumpa len kali...

6 ulasan:

teenagerhousemaid berkata...

arha... skrg sy sedang mengaplikasikan tips nombor 1 dan 3..ngehehehe....

aida4eva berkata...

tips yg bagus :)

faizalhana berkata...

terima kasih di atas tip ini...saya budak baru ,,,sila tunjuk ajar

Tanpa Nama berkata...

Good day, I've been checking internet sites and I found your web.Pretty instructionaldata that you have got at this point. I am going to surely suggest this specific to my local friends and to everyone who is thinking about this kind of subject. You can check my website also.
Also see my web site - btjunkiesoftware.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

Thank you for the auspicious writeup. It actually was once a leisure account it.
Look complex to far introduced agreeable from you!
However, how can we keep in touch?
Here is my weblog ... shemale cam

V 8ttractive berkata...

blogwalking disini dulu la...;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...