adsense

jejaka kacak @ gadis cantek

Jumaat, Disember 31, 2010

Selamat Tahun Baru !! 2011 !!

waaaaaaa...x di sangka tahun bru sudah tiba...so,ak nak ucapkan selamat tahun baru untuk semua umat manusia yang masih hiduo di muka bumi ini...hik3...

tapi an...bila tiba tahun baru...mesti timbul persoalan pasal AZAM...ish3...kalo orang yang nama AZAM lak tiap2 hari dengar orang cakap sal bende tu...ahaks...so,ape cer ngan AZAM ak ek?humph...AZAM 2010 ak da tercapai...syukur alhamdulillah...nak tau ke pe AZAM 2010 ak?senang je AZAM 2010 ak...ak harap ak dapt di terima masuk ke mana2 universiti awam dan dapat kos yg ak minat...so,AZAM tu mmg da di capai un...so,untuk AZAM 2011 ak nak pencapaian lebih baik daripada 2010...inysaallah...smoga Allah memberkatinya...amin...

so,amacam korang punya AZAM 2010?tercapai?kalo x tercapai,cuba capaikan nya sebelum habis tahun 2010 ni ataupun anjakkannya sbagai AZAM2011 lak...hik3...kepada yg da capai AZAM cam ak...tahniah n bersyukurlah...:D

di harap 2011 akan memberikan lebih kejayaan,ketenanga,keamanan,kedamaian serta segala perkara positif pada diri,agama,bangsa dan negara...amin...............

Khamis, Disember 30, 2010

Jom Masuk U 2011 ?!?

apsal cite tajuk ni sedangkan ak da ad kat u...mesti pelik an?humph...saje la buat camni...tujuan blog ak un nak bagi info kat orang an....so,ini un salah satu info terbaek ak rasa...

karnival JOM MASUK U kembali lagi untuk memudahkan anda semua mencari tempat belajar yang terbaek untuk kursus yang anda minati...

Tujuan utama pelaksanaan KPTN adalah seperti berikut:
·
baru yang ditawarkan oleh IPTA, ILK dan institusi lain mulai Sesi Akademik
2011/2012;
Mempromosi serta menyebarluaskan maklumat mengenai program pengajian
·
awam mengenai pelaksanaan permohonan kemasukan ke IPTA dan ILK
melalui
Mendidik dan memupuk kesedaran di kalangan pemohon dan masyarakatAplikasi Dalam Talian;
·
Kemasukan ke IPTA yang mengguna pakai 90% markah akademik dan 10%
markah kokurikulum; dan
Menyampaikan maklumat mengenai pelaksanaan dasar pemilihan
·
negara serta agensi lain yang berkaitan dengan pendidikan tinggi
Mempromosi serta menyebarluaskan maklumat mengenai IPT dan ILK dalam
berikut merupakan tarikh dan tempat bagi karnival ini...


Selasa, Disember 28, 2010

Saya Blogger PERAK !!

wow...ak x tau sama ada ni contest ato apa...tapi mmg menarik..hahahha...
errr...silap lak an ber'aku'...sowi2...


saya blogger PERAK !!


~lalalalala~
perak no 1...
yeah...


mengikut program ni,sy kena nyatakan nama glamer sy...humph...glamer ke pun?entah la...nama di beri ***** *******...nama glamer AWIE...nama web sy imprezaawie...


status sy nak kata single x,nak kata double un idak gak...humph,camne ek...errrrrr...kira da ad la senang...lagipun buat blog ni bukan tujuan nak carik calon isteri un,sbb masih blajar lagi an...so,blajar lebih penting skung ni...


humph...nak berhubung ngan sy?mudah aja...berhubunglah dengan sy di sini ataupun boleh la pergi ke link2 berikut :
paling best,search je imprezaawie kat search engine,insyaallah akan jumpa :D


sy tinggal di ipoh...dan sy mmg lahir di ipoh,bak kata orang "mmg anak jati perak sungguh"...hik3...


huh...pe yang menarik kat tempat sy ek?ape ek...errrrrrr...ok3...tempat sy tinggal ni yang menariknye dekat dengan pasaraya,yang bertambah menariknye lagi ada 2 pasaraya,satu Pasabina dan satu lagi Tesco...dan di jangka pulak akan di buka lagi satu pasaraya kat sini iaitu Jusco(tu ura2 je la an)...selain itu,kawasan yg sy tinggal ni dekat dengan pelbagai fasiliti la macam stesen bas dan bla,bla,bla...nak jadikan kawasan ni lagi menarik,ad lak McDonald 24 hours kat sini...ish3...kawasan kat sini gak pada asalnya merupakan lombong bijih timah dan skrung da jadi cam bandar la plak...mmg sesuatu yg menarik...bak kata KPerak "From Tin Mines,To Mind Of Industries"...kalo nak ke lebuh raya dari kawasan sy,ianya x menjadi masalah kerana jalannya mudah saja...kawasan yang sy tinggal bukan la kawasan peranginan atau pelancongan,tapi ia tetap syurga di dunia bagi sy...inilah tempat lahir sy dan inilah kehidupan sy dan segalanya bermula dari sini...alhamdulillah...

ingatlah;tidak kira di mana kita tinggal,kita tetap 1Malaysia :D


penganjur untuk projek kali ini ialah : BlogPilihanMalaysia

Isnin, Disember 27, 2010

My Mood,My Style !!

salam sejahtera semua?untuk entri kali ak buat pasal fashion ak yang ak rasa boleh di katakan fashion la...kalo nak ikutkan ak ni x reti berfashion pun,cos,ak pakai je asalkan nampak kemas,x merapu n macam2 lagi la...

thx pada penganjur Ejaja kerna mempelawa ak masuk contest ni...ni merupakan contest kedua yg ak nak join...hik3...

jadi,inilah ak,imprezaawie yg x hensem tp manis,yg x jahat tp nakal,yg nampak garang tp sweet,yg xpandai tp bijak dan bermacam2 yg lagi la...tu smua x penting,apa yang penting,cerita tentang fashion ( tol x Ejaja?)


ak gunakan konsep My Mood,My Style sbb ak berfashion ikut mood...bukan seperti kebiasaan orang yang brfashion mengikut trend/peralihan masa...(jgn marah ya..ini pendapat ak)

so,kalo mood ak nak simple,macam dalam gambar tu la jadinya...
mmg simple...jadi ape yg ak pakai?humph...lets revealed it...

t-shirt Adidas warna coklat
seluar jeans hitam
gelang spike ( ak bukan peminat fashion,so,ak x ambik tau pasal nama dia)
Croc hitam (sowi x nampak an)

penerangan  :
pemilihan warna gelap membuatkan ak nampak lebih matang,garang dan yang lebih penting,kecil daripada saiz biasa(hik3)...style rambut yang terpacak membuatkn penampilan ak lebih garang(da macam wolverine)...dan tujuan gelang spike adalah untuk menyerikan lagi tangan ak yg tampak kosong di sbbkan jam tangan rosak(ahaks)

harga :
t-shirt ~ RM15 (ak x berkemampuan)
jeans ~ RM40 (opss,mahal la plak !!)
gelang ~ RM12
Croc ~ RM20
total up = RM 87

x lebih seratus un bajet ak ni...actually bende ni lagi murah skung ni...gambar ni awal taun ni nye gambar n barang2 nye da berkurun,so,faham2 je la ek...hik3...

ak rasa tu je yg ak dapat ceritakan tentang fashion ak...yang ak nak sampaikan kat sini senang je...

"pakai la apa yang kita rasa sesuai dengan kita,jangan fikir apa orang lain kata tapi ingat,berpakaianlah mengikut ajaran Islam yang tercinta"

3 orang yang terpilih untuk join contest ni :

cik2 sekalian,mari join contest ini...baca segala peraturan di sini :

sekian :D

Info Gadjet : Papan kekunci fleksible ??

hahhaha... menarik ke idak tajuk ak kali ni?mesti ad yg kate x n ad yg kate ye...
so,ikut korang la ek...pe yang penting post kali ni ak nak citekan serba sedikit pasal gadjet yg baru ak beli ni...hik3...menarik tu...

gajet ni menarik siut...sies...ak gemarkan nye...ahaks...so,ak malas cite panjg,jadi ak tunjuk gambar lagi senang...tul x?
gadjet untuk post kali ini daripada jenama yang ak sendiri kurang pasti....tapi tu la jenama nya...yang menariknye,dia punya laman web ad .my(dot my)...so,syarikat ni kat malaysia la kiranya ek?ntah la...ak x tau la sgt...tapi kalo nak tgk produk len dari syarikat ni boleh klik ni >> EDGE
so,lets review...
gambar kat atas tu ad tulis num,cap,scr...so,itu adlah lampu2 yg akan menyala jika kita tekan fungsi salah satu,macam caps lock,num lock dan pe ntah ak x tau lagi satu tu...hahhaha...
then jom tgk gambar lagi besar key board ni...

haaaaaaa...kat bawah ni ha gambar ful keyboard ni...x nampak menarik sgt an?hik3...
 ni plak pandangan lebih dekat kat key board ni...
 dan ini sebahagian nye lagi...
 errrrrrrr...korang mesti pelik an...nape la dia ni tunjuk key board ni dari jauh,pergi kedekat...then tu je...x de motif len ke?huhh...sebenarnye untuk gambar kat bawah ni...ak nak tunjukkan button lain kat keyboard ni...lets check it up...
 ok,korang tgk butang yg paling atas skali...da?penah tgk x butang2 tu?penah?bagus kalo penah?x?kalo x meh ak citekan skit...ce cite,ce cite(tiru dialog dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah-cerita terbaek tu...)hik3...ok3...let start...penerangan dari kiri :
untuk pergi ke home internet browser,untuk keluarkan search window dalam komputer,favourite,back to(dalam internet browser/windows explorer),forward(dalam internet browser/windows explorer),refresh,
microsoft office outlook

penerangan dari kiri :
volume up,volume down,mute/unmute,previous,next,mycomputer/computer,calculator

penerangan dari kiri :
refresh,microsoft office outlook,exit,windows media player,play/pause,stop,volume up,volume down




so,kat bawah ni ak tunjukkan la bukti2 dia fleksibel...
letak kat kerusi melengkung pun boleh....

kat helmet pun boleh gak ke?ahaks :D

atas paha pun boleh...cuma susah skit la an...ahaks...

dan yang kat bawah ni cara nak simpan dia,kena la gulung,so,boleh la di simpan...

nape?anda persoalan timbul ke?macam key board biasa?x best pun?x menarik pun?hahahha...mmg da syak korang akan terfikir camtu..tapi ia tetap menarik bagi ak dan sbb tu gak ak wat review ni...hik3...

semua pasal keyboard ni :
harga : RM 40
-Mini body design, key`s arrangement is reasonable -Made of high quality silicone, offer the perfect combination of practicality, durability and comfort; -Can be clean with soap and water; -Strong resistant to dirt, dust and even coffee or any spilled liquid ; -Perfect for travel, can be rolled up , lightweight, ultra-slim and compace; -The soft material allows a quick, reflexive typing action ; -More silent and comfortable than traditional keyboards.

-Compatinility: IBM -Windows98/2000/Me/XP -Interface: USB -Size: 350(L) X 138(W) X 12 (H) mm -Paking Size: 360(L) X 155(W) X 40(H) mm -Layout: 109 keys + 18 multimedia keys -Net Weight: 0.27Kg


so,apa pendapat korang?sila letak komen di kotak komen yg tersedia :)

p/s: kalo nak ak tolong belikan untuk korang boleh gak...hik3...

Sabtu, Disember 25, 2010

bagaimana hilangkan penggunaan klik kanan tetikus di blog anda ??

salam sejahtera...
hari ini ak akan memberi tip bagaimana nak hilangkan penggunaan klik kanan pada tetikus di blog...
sbgai contoh apa yang anda boleh lihat di blog ak ni...
klik kanan tetikus di matikan sbb ak nak test je bende ni...
so sori la kalo korang rasa tension ngan bende ni...
hik3...
lagi pun ak nak jaga privasi ak...
errr...da merepek panjang la plak an..so,jom kita teruskan dengan cara-caranya :
senang je nak letak bende ni...
first pegi ke design...
pastu pilih "add gadjet"
then pilih "html/javascript"
kemudian,letakkan kod berikut...

<script language="JavaScript">

<!--
//Hilangkan fungsi klik kanan tetikus
//oleh imprezaawiestudios©
var message="Mesej Anda";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert
(message);return false")
// -->
</script>

untuk menukarkan mesej yang keluar adalah dengan menukarkan kod pada baris berikut :
var message="Mesej anda";
akhir sekali tekan butang "save" kemudian jangan lupa untuk "save layout" yang baru juga !!
selesai...itu saja yang anda perlu lakukan...beberapa langkah mudah untuk mengelakkan pelbagai perkara...harap anda suka dengan tip ini...dan jangan lupa untuk follow blog ni dan sebarkan pada blogger lain...

Jumaat, Disember 24, 2010

Result PMR da Kluar ??

huh...result pmr plak da kluar an...tapi ak sbenarnya x nak la ambik tau sgt pasal bende ni...sbb ak un bukan dak skola lagi...tapi bila ak beronline stiap hari,ak kenal la beberapa hamba Allah yang berumur 15 tahun yang sedang menanti keputusan tu...so,tetibe je jadi bersmgt nak ambik tahu an...tambah2 diorg ni junior ak...ahaks...

ow,sblum tu ak lupa nak kasi tau,ak ni bekas pelajar Bainun (05-09)...baru je bersara dari Bainun tu staun...walaupun da staun,hati ak tetap di Bainun...cewah...n ak gunakan juga konsep UiTM iaitu...UiTM Di Hati Ku,so ak ubah skit untuk skola ni sbgai Bainun Di Hati Ku...wah3...suka2 je guna UiTM punye...ahaks...sowi UiTM...adoyai...da termerepek jauh lak an...so,kita berbalik pada persoalan result ni...

berbalik pada cerita tadi,ak mmg menanti2kan keputusan ini...so,tunggu punya tunggu...wak,lama gila nak tunggu...ish...x best tul...so,ak skipkan hari2 tu dgn T.I.D.O !!...then harinya telah tiba...waaaaaa...ak bgn x awal mane un,sbb malam tu tido lewat...so,ak bgn dlm 12 tgh hari...matahari da tegak bru nak bangun...pe cer...ahak...dengan mata yang 'stim' dan perut yg lapar,ak trus g kat laptop tgk2,kut2 ad 'noti' or 'msj' dari mana2 junior ak ke yg nak g tau result...tapi segalanya hampa...'noti' semua dari geng2 len...adoyai...x best tul...nampak gayanya ak kena siasat ni...siasat punya siasat,ad la seorg junior yg online...pe ek name die...errr...lupe la plak...ha!!nama dia auni aida(nak kenalan ngan dia boleh klik nama dia)[tapi da berpunya]ahaks...so,ak tanye la dia...dia jawab macam nak tak nak je...x best tul...pastu ak nampak la lagi sorang junior online...tapi dengan gembiranya la kan...so,ak trus ucap(nadia ahmad-klik untuk kenal dia[dia da berpunya] "tahniah"...then dia balas "terima kasih"...so,mmg betol la straight A ni...waaaaaa...hebat seh...

buat masa skung ni macam x membantu lagi siasatan ak,sbb ak nak tahu lebih dalam...ak sebenarnya tunggu result hayatul asna (dia un sudah berpunya{result dia yg paling ak nak tau sebenarnye})hahahaha...so,ak tunggu balasan dari dia la ni...tetibe lepas ak makan,ad msj...waktu tu kul 7.35 ptg waktu facebook...hahahah...

ni jawapan daripada dia :

aku ta tau nape aku ta bole na post coment, IM bole laa (x penting)
btw, aku alhamdulillah 8 ( ? )

8a- 64 org (wat da fish)
7a1b-11 org


lagi 22 org major dpt 6a >>
tp ade gak yg 5


syukur dapat no 4 dlm perak, :DD

pas je ak baca msj dia...terus ak terkelu + terkezut + terdiam dan segala macam ter lagi la...waaaaaaaaaaaaaaaa....hebad gila diorg ni...terbaek uhhhhhhh...ak x sangka result diorg sampai camni skali...tapi pe pun,mmg ak suspek la diorg...errr...silap2...respek la diorg....huh...waktu time ak lu skit je...x de la sbyk ni...ni da lebih dari sparuh sbb diorg ad 97 org kut...so lebih kurang 2 per 3 tu...mmg terbaek...

jadi dalam msj tu ad la ak merepek bende len,then ak tanye,cita2 nak jadi pe?skali nak jadi Interior Designer(ni kena refer kat bro arm ni) tu...wewit...smoga cita2 anda tercapai asna...
ni gambar saudari asna yg ak cite kn kat atas tu bersama dengan anis farhana selepas ambik result rasenye...tu yg hapi semacam tu...ahaks...(ak curik dari facebook die ni...kui3)

so,mari kita take a look gambar2 diorg ni waktu form 2...hik3...





muka diorg nampak sedih skit la dalam gambar ni...lagipun sbb cahaya matahari yg menyinari waktu tu...
then meh kita tgk muka selepas diorg da dapat result camne...mesti menarik an..gambar2 ni plak ak curik dari saudari anis yg gambar kat atas tu...hik3...



so,mmg nampak sgt kelainan antara gambar waktu form 2 n gambar pas ambik result form 3...hik3...mmg menarik...jadi itu yang dapat ak kongsi kan bersama korang...



opss...sebelum ak terlupa...diorg x kn berjaya kalo tanpa warga pendidik yang hebat...so,ak selitkan gambar guru2 yang telah membantu diorg semua untuk berjaya...
walaupun dalam gambar ni ad beberapa guru yang telah tiada dan ad yang x masuk gambar...tapi,tanpa guru2 ni semua,Bainun x mungkin capai sehingga ke tahap ini...

dan ak yakin dan pasti...guru yang paling bertanggungjawab atas result mereka smua ni sudah pastinya seorang guru yang berdedikasi dan terbaek...inilah dia cikgu RUHIL AZHANA...
ak rasa,tanpa dia,mmg pelajar2 ni malas la ak agak...guru ni gak la yang telah bantu ak sewaktu ak PMR dulu dan dia juga la beri ak smgt waktu ak kecundang sewaktu SPM...trima kasih cikgu...tiada hadiah yg terbaek untuk mu selain kejayaan anak murid mu...(sedihnye T.T )

rasanya berakhir di sini saja post ak untuk kali ni...sekian terima kasih...

errrr...ok3...ak rasa mesti korang pelik an tetibe je ak tulis post ni,padahal bukan ak yang dapat straight A or ak yg ad dalam gambar2 tu...

huh...jawapan nye mudah saje...
- dulu ak x de blog siut...rugi2...
- waktu zaman ak x ramai camni
- ak x menjinakkan diri dalam beronline lagi
- sbb ini tempat ak blajar dulu
- bangga dengan result junior2 ak ni
- terharu,jadi ak buat post ni sbgai hadiah dan tanda penghargaan untuk semua form 3 Bainun dan guru2 Bainun terutamanya Cikgu RUHIL AZHANA...

kepada semua form3 Bainun,bertrilion2 tahniah ak ucapkan kepada korang sbb da naikkan nama Bainun...tapi ingat...jangan terlampau gembira sangat sbb SPM menanti anda semua...mmg ak jeles ngan result korang...tapi ak nak korang beringat...jangan jadi seperti ak...sbb PMR ngan SPM berbeza...mmg berbeza...ahaks...dan bila da berjaya ni gak...ingat la semua orang yang telah membantu korang dalam mencapai kejayaan tu...

ak harap korang boleh stay trus kat Bainun untuk menaikkan result SPM pulak...sbb ak n kwn x terdaya kami nak naekkan sbb masalah2 tertentu...jadi,kami ingin korang smua galas tanggungjawab untuk naikkan nama Bainun waktu SPM pulak...insyaallah waktu SPM nanti ak ad suprise untuk korang kalo korang boleh buat camni lagi...so,jgn lepaskan peluang yang ak bagi ni...hik3...

akhir kata SELAMAT BERJAYA SEMUA BAINUNIAN !!

p/s : kalo korang nak gambar kelas yg cam kat atas tu , buleh la tinggalkan komen kat sini ye...ak ad gambar2 waktu korang form 2 je x kira la waktu gambar rumah or len2...insyaallah akan di berikan :D

Rabu, Disember 22, 2010

Tip Cinta : Tanda da jatuh c.i.n.t.a




cinta lagi?hahaha...yup...untuk post hari ni,ak nak bagi tip cinta untuk korang...tip hari ni nak bagitau korang pasal tanda-tanda kita jatuh cinta...lets check it up...


Tanda-tanda anda sudah jatuh CINTA :


Jika sebelum ini anda selalu marah-marah dan marah terlalu lama , tetapi apabila anda marah terhadap orang yang anda jatuh cinta , anda akan sentiasa mengawal marah dan tidak akan marah terlalu lama


Anda akan sentiasa merinduinya walaupun baru sahaja berjumpa tidak sampai beberapa jam


Jika sebelum ini anda sentiasa ingin sampai cepat ke sesuatu destinasi bila berjalan dengannya , tetapi sekarang tidak lagi , anda akan berjalan lebih perlahan daripada biasa kerana anda mahu lebih lama berdampingan dengannya


Jika sebelum ini anda "open minded" bila bersama dengannya , sekarang tidak lagi kerana bila anda bersama dengannya anda akan berasa tersipu-sipu malu dan segala perkara yang dahulunya anda suka buat bersamanya , sekarang susah rasa nak lakukannya lagi


Dahulu anda tidak pernah fikir tentangnya , tapi bila sekarang , asyik terfikir tentangnya saja bukan itu saja , bila anda berfikir tentangnya jantung anda akan berdegup laju


Apabila anda mendengar suaranya , tidak kira waktu bila pun , anda akan tersenyum tanpa sebarang sebab


Apabila anda melihatnya , anda tidak akan pedulikan akan orang sekeliling anda . Apa yang penting bagi anda , anda dapat melihatnya seorang saja


Sekarang anda akan selalu terhidu baunya walaupun si dia tidak ada di samping anda


Anda juga akan mula tersenyum sendirian apabila berfikir tentang dirinya


Jika dulu anda biarkan dia melakukan segalanya sendiri , tapi sekarang tidak lagi . Anda akan selalu membantunya dalam setiap perkara dan anda juga sanggup melakukan segala perkara untuknya


Jika sebelum ini anda tidak ambil kisah akan apa yang dilafazkan olehnya , tapi tidak lagi sekarang , segala apa yang dilafazkan olehnya begitu penting bagi anda dan ianya begitu bermakna


Anda akan lebih bersemangat apabila si dia yang memberikan kata-kata semangat


Apabila anda ada masalah dan si dia ada di sisi atau menelefon anda , segala masalah seperti telah selesai


Apabila anda melihat pasangan lain sedang berduaan anda akan membayangkan bahawa anda berada dalam situasi itu bersama si dia


Sewaktu anda membaca post ini , saya pasti anda sedang memikirkan seseorang dalam fikiran anda


jadi , jika anda ada perasaan seperti di atas , janganlah nak nafikan lagi yang anda telah jatuh cinta pada si dia :P walaupun saya tidak tahu , tapi anda dan Allah mengetahuinya :D

so , jangan la anda jadi nerd sangat cam mamat sorang kat atas ni...anda lafazkan kata hati anda tu pada si dia...kalo lamabt risau kena cekup orang lain je...hik3...macam lirik lagu kalau berpacaran

p/s : selepas anda dah baca semua perkara di atas , apa pandapat anda ??

Selasa, Disember 21, 2010

Resipi : Sotong Goreng Tepung !!

hahahah...menarik x tajuk post ak kali ni?ape?x menarik?kalo x menarik x perlu la baca...tp kalo anda rasa menarik,truskan la membaca...hik3...

jom memasak bersama Chef Awie !!


hari ni kita nak masak seperti tajuk di atas...
nak masak menu ni senang je...

bahan-bahan yang di perlukan :
5 ekor sotong
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 biji telur
garam
gula

cara-caranya :
- potong sotong menjadi bulat seperti bentuk cincin
- kemudian rebuskan sotong kepada separa masak dan tuskan
- seterusnya ; satukan tepung gandum , tepung jagung , rempah kari , serbuk kunyit , garam dan gula secukup rasa kemudian masukkan telur dan kacau rata ( jika terlampau pekat,masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan jadi kurang pekat )
- celup sotong goreng yang telah di potong dan di rebus kedalam adunan tepung dan goreng dengan minyak yg panas
- angkat dan tuskan minyak pada sotong dan hidangkan ; sotong sedia untuk di makan :D

selamat mencuba !!

Nak tengok jadual belajar korang ?!

berikut merupakan cara2 nak tengok jadual untuk sem baru...
tapi ak x tau la jadual ni da update ke blum,sbb ak nye jadual ad clash skit...
so,tgk je la sbagai rujukan awal ye...
jika ada sbarang perubahan nanti,ak inform nanti...

klik link ni >>> Jadual !

p/s : pilih ikut korang punya kampus ye...yang da ad tu untuk shah alam :)

Jadual owh jadual...

huh...ak da tgk jadual untuk sem 2...ianya best gak...tapi,ada waktu yg clash la plak an...so,ak x tau la nak cakap jadual ni tetap or wat...tapi memang pelik...ish3...mintak2 la diaorg(pihak UiTM) solve cepat2 problem ni...n yang membuatkan ak bertambah risau,sape la lecturer yg ajar ak nanti...mintak2 la semuanya best2...amin...

Isnin, Disember 20, 2010

Yeah , dapat kolej !!

Yahoo...
dapat kolej,yeah yeah...dapat kolej...sonoknye...so,x perlu lagi menanti2...pe yg perlu ak buat skung ialah mengemas barang untuk di bawa ke u...kepada kawan2 smua...da check ke blum?kalo blum check la cepat ye...huhuh...

Kaedah bayar yuran UiTM !!

assalamualaikum...
salam sejahtera...
post ak kali ni adalah untuk menerangkan beberapa cara untuk korang,sbagai pelajar UiTM untuk membayar yuran...
berikut merupakan cara2 untuk korang bayar yuran...

Cara 1 : bayaran di kaunter Bank Islam
a) klik link ini >>> daftar masuk
b) kemudian masukkan nombor pelajar anda di ruang yang di sediakan
c) seterusnya , klik butang "Bil Pelajar" di bahagian "Maklumat Bil"
d) cetak bill tersebut , kemudian buat pembayaran di kaunter Bank Islam berdekatan
e) tuliskan nombor dokumen pada slip bank;nombor akaun tidak diperlukan

p/s : simpan slip tersebut sebagai bukti pembayaran , status pembayaran akan di kemaskini 2 hari bekerja selepas tarikh pembayaran di buat


Cara 2 : bayaran melalui mesin ATM
Bank Islam

a) pilih Menu > Lain > Pembayaran Bil / Yuran IPT
b) Masukkan Nombor Kad Pengenalan Pelajar
c) Pilih > Bil Anda > Masukkan amaun yang betul

p/s : simpan resit tersebut sebagai bujti pembayaran dan diingatkan supaya mengisi amaun yang betul


Cara 3 : bayaran melalui perbankan atas talian Bank Islam
Untuk menggunakan kemudahan ini,anda mestilah pemegang akaun individu Bank Islam dan telah berdaftar sebagai pengguna bankislam.biz
a) klik link ini >>> BankIslamOnline
b) jika ada mesej sekuriti, klik "Ok"
c) klik butang "Login Now" pada logo bangislam.biz dan klik "Ok"
d) Masukkan ID pengguna dan kata laluan untuk bankislam.biz
e) Pilih "Bill Presentment" pada bahagian "Bill Payment"
f) Piluh "Universiti Teknologi Mara" pada bahagian senarai penyedia perkhidmatan
g) Klik butang "Next" . Skrin berikutnya akan menunjukkan senarai Bil yang perlu di jelaskan oleh pelajar
h) Klik Bil yang hendak dibayar dan tekan butang "Pay" . Skrin berikutnya akan menunjukkkan butiran pembayaran seperti nama pelajar , nombor pelajar , nombor Bil dan amaun yang perlu di bayar
i) Pilih sumber akaun untuk membuat pembayaran
j) Klik butang "Pay" untuk meneruskan pembayaran . Skrin seterusnya akan menunjukkan butiran pembayaran yang hendak di bayar sebelum pengesahan di buat
k) Klik butang "Confirm" untuk mengesahkan pembayaran atau sebaliknya . Skrin pengesahan pembayaran akan dipaparkan beserta nombor rujukan

p/s : dinasihatkan supaya mencetak pembayaran yang telah di buat sebagai rujukan



cara mengetahui sama ada yuran di potong daripada pinjaman PTPTN :
a) klik link ini >>> daftar masuk
b) masukkan nombor kad pelajar anda di ruang yang di sediakan
c) klik "Semakan PTPTN" di bahagian "Maklumat Lain"
d) maklumat akan keluar pada skrin seterusnya

cara mengetahui yuran telah dibayar atau tidak :
a) klik link ini >>> daftar masuk
b) masukkan nombor kad pelajar anda di ruang yang di sediakan
c) klik "Bil Pelajar" di bahagian "Maklumat Bil"

info ini di petik daripada laman UiTM

Disclaimer :
The information provided using this blog is only intended to be general summary information to UiTM student/s . It is not intended to take the place of either the written law or regulations .

Jumaat, Disember 17, 2010

Tip Cinta ???



hahahhaha...nape,x caya ke ak nak wat post camni ha?caye ke x caye ke,korang layan je la...ahaks...zasssssssssssssssss...




tips nak kekal lama di kala berpacaran !!

1. Beriman
Untuk menjadi pasangan yang lebih baik, kunci pertama adalah menguatkan iman anda sendiri. Dengan adanya pasangan yang beriman, maka pasti hubungan cinta antara kedua pasangan akan mencapai titik yang maksimum.

2. Jangan ‘minder’ dan selalu mengenang masa lalu
Janganlah bersikap minder terhadap pasangan anda. Bila anda pernah membuat suatu kesalahan dimasa lalu , jangan selalu dikenang atau diingat. Berfikirlah positif. Bila anda minder, sama saja anda mengatakan bahwa anda tidak sepadan untuk pasangan anda. Bila anda tidak percaya diri, bahwa anda adalah pasangan yang sepadan untuk dia, maka anda akan benar-benar menjadi pasangan yang tidak sepadan.

3. Romantis
Ketika suatu hubungan cinta mulai mengalami keretakan, tanda pertama yang terlihat adalah mulai berpudarnya romantisme antara pasangan. Umumnya pasangan yang akan retak melupakan bagaimana senangnya ketika pertama kali mereka menjalin hungan tersebut. Suatu hubungan cinta adalah sesuatu yang harus terus menerus dibina dan bersikap romantis dalam membina hubungan tersebut adalah mutlak.

4. Jangan membuat sesuatu hanya kerana ingin membahagiakan pasangan anda
Berapa kalikah anda pernah mengerjakan sesuatu untuk pasangan anda yang sebenarnya tidak ingin anda lakukan, tapi tetap anda lakukan kerana ingin membuat pasangan anda bahagia.. Bagaimana perasaan anda ketika mengerjakan hal tersebut? Setiap kali anda membuat kompromi atas sikap anda tersebut, anda memperlebar jurang hubungan cinta anda. Sebaiknya anda secara jujur mengatakan pada pasangan anda bahawa anda kurang senang mengerjakan hal tersebut, dan mencari alternatif lain untuk mengatasinya bersama.

5. Jangan paksa pasangan anda untuk melakukan hal-hal yang dia kurang senangi
Ini adalah kebalikan dari tip diatas. Kalau anda tahu pasangan anda kurang senang melakukan sesuatu hal, mengapa dipaksakan… ..??

6. Jangan merendahkan pasangan anda
Tidak ada manusia yang sempurna didunia ini. Masing2 mempunyai daya fikir, kerja dan daya tahan tersendiri. Bila anda selalu merendahkan pasangan anda dengan menyalahkan apa saja yang dia salah lakukan, bagaimana anda akan berharap dia akan berbuat benar?

7. Jangan memberi janji yang anda tidak mampu penuhi
Kepercayaan adalah hal penting pada suatu hubungan cinta. Kepercayaan harus dibina dan dikembangkan. Bila anda tidak memenuhi janji anda pada pasangan anda, bagaimana pasangan anda akan percaya pada anda pada masa yang akan datang?

8. Usahakan untuk selalu berada disisinya
Pasangan anda merupakan teman anda untuk seumur hidup… .Usahakan untuk berada disisinya baik dalam suka maupun duka… .

9. Komunikasi
Dunia berubah dari hari ke hari. Bila anda tidak terus menerus berkomunikasi dengan pasangan anda, anda akan terkejut apabila pada suatu hari anda baru menyadari bahwa jurang perbezaan antara anda berdua telah semakin lebar.

10. Jangan berlaku kasar dan semena-mena terhadap pasangan anda
Cukup jelas…
Hormatilah pasangan anda sebagaimana anda menghormati manusia lainnya. Jangan sampai anda lebih menghormati teman anda daripada menghormati pasangan anda.

11. Jujurlah selalu
Biasanya suatu hubungan cinta tidak akan berlangsung lama apabila dibangun dan didasari atas kebohongan. Walaupun pasangan anda tidak pernah mengetahui kebohongan yan tersimpan, tetapi fakta bahwa anda mengetahui kebohongan itu, akan mempengaruhi perasaan anda maupun pasangan anda. Dengan itu, hubungan cinta tak akan mencapai titik yang maksimum.

hahahhaa...ak tau mesti korang x caya ak yang tulis bende ni an?so,mmg bende ni bukan ak yang tulis un...credited to the owner of this tips...thx to her !! :D
pepe pun ak rasa tips ni berguna pada siapa yang berpacaran n nak kekal lama...smoga jodoh korang kekal berpanjangan sehingga ke akhir hayat...amin...

Kematian !!

kematian??mesti korang pelik an nape ak tulis tajuk ni dan mesti ad gak terkejut bila lihat tajuk ni...humph...actually perkataan ni pun membuatkan ak rasa takut...ye la,sbb kita x tahu bila kita akan mati...tu sbb kita akan rasa takut...huh...so,selamat membaca :D

semua orang akan meninggalkan muka bumi yang fana ini untuk bertemu penciptanya semula,Allah S.W.T...jadi untuk post kali ni...ak nak ceritakan beberapa tanda yang akan kita (sebagai orang yang akan menemui mati) alami seblum menemui kematian dan tanda orang yang hendak mati...


TANDA PERTAMA

tanda ini hanya diterima oleh orang yang di kehendaki oleh Allah S.W.T
semua orang Islam akan menerima tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Lazimnya tanda ini akan berlaku selepas waktu Asar.Pada waktu itu seluruh tubuh akan mengalami getaran seakan-akan menggigil. Sebagai contoh sebagaimana daging binatang yang baru saja di sembelih,dimana jika diperhatikan dengan teliti kita dapat melihat yang daging itu bergetar.Tanda ini rasanya begitu nikmat dan bagi mereka yang menyedari tanda ini merupakan tanda akan menghadapi kematian,tanda ini akan hilang.Tetapi kepada sesiapa yang tidak di berikan kesedaran akan tanda ini atau menikmati tanda ini,maka ia lenyap tanpa membawa sebarang munafaat.Maka bagi sesiapa yang sedar akan tanda ini,dia akan bersiap sedia dengan segala amalan dan urusan yang akan di bawa dan di tinggalkan setelah mati.


TANDA KEDUA (40 hari sebelum kematian)

Tanda ini juga berlaku selepas Asar. Bahagian pusat kita akan rasa berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah S.W.T. Maka, Malaikat Maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persiapan ke atas kita, antaranya ialah mengikut kita sepenjang masa bermula saat daun itu jatuh.


TANDA KETIGA (7 hari sebelum kematian)

Adapun tanda ini akan diberikan kepada mereka yang di uji iaitu dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan tiba-tiba ianya berselera untuk makan.(tanda ini juga boleh di lihat oleh orang sekeliling)(tanda ini pernah di lihat oleh mak ak,di mana tok(sebelah ayah) yang sakit,tiba-tiba berselara untuk makan dan semua makanan yang di makan dengan begitu berselera)


TANDA KEEMPAT (3 hari sebelum kematian)

Pada ketika ini terasa denyutan di tengah-tengah dahi antara dahi kanan dan dahi kiri. Jika kita dapat mengesan tanda ini, maka digalakkan untuk kita berpuasa untuk memudahkan urusan orang yang ingin memandikan kita nanti.
(tanda yang boleh di lihat oleh orang sekeliling kita)
Ketika ini juga mata hitam kita tidak bersinar lagi.Selain itu, jika kita merasakan kesakitan pada hidung, ia akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat di kesan apabila di lihat daripada sisi. Telinga kita juga pada waktu ini akan layu dimana di bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kaki kita yang biasanya terlunjur juga akan mulai layu,iaitu jatuh kehadapan dan sukar di tegakkan (perkara ini pernah di lihat sendiri oleh mak ak sewaktu memakaikan seluar pada arwah opah(sebelah ayah) ak.tapi mak tidak perasan semua itu pada waktu dia memakaikan seluar opah,mak hanya menyedarinya setelah opah pergi.itulah kuasa Allah S.W.T)


TANDA KELIMA (1 hari sebelum kematian)

Akan berlaku sesudah waktu Asar dimana kita akan merasakan denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun dimana ini menandakan kita tidak sempat lagi untuk menemui asar pada esok hari.


TANDA TERAKHIR (sewaktu hari kematian)

Akan berlaku keadaan dimana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan seterusnya naik kebahagian atas di halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap dua kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan Malaikat Maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah S.W.T yang telah menghidupkan kita dan sekarang mematikan kita pula.
(tanda yang boleh dilihat orang sekeliling)
Badan akan kelihatan pucat dan ianya bermula dari hujung kaki dan akan naik sehingga ke bahagian kepala apabila nyawa sudah ditarik.(tanda ini ak di lihat sendiri oleh ak apabila ak melawat arwah atuk(sebelah mak) buat kali terakhir kalinya)


demikian saje tanda2 kematian yang dapat ak coretkan pada pos kali ini...jika anda ad sebarang silap dan salah atau ad perkara yang ingin di tambah dalam pos ini,sila tinggalkan komen anda...smoga tanda2 di atas dapat menyedarkan kita semua dan ingatlah bahawa hidup di dunia ini hanyalah sementara...

wallahhua'lam...

"Ya Allah,Engkau tempatkanlah roh-roh mereka (arwah atuk,tok dan opahku) di tempat yang mulia disisiMu.amin"

Khamis, Disember 16, 2010

rujukan penting untuk rakan2 di UiTM !!

huh...skung ak nak tunaikan janji ak..kat bawah ni ada info2 yang penting untuk korang pelajar UiTM tahu...tapi kalo x mo ambik tahu pun ak x kesah...sbb ak x rugi apa2 pun...
gamba kat atas ni ada pasal tarikh nak balik ke UiTM bagi yang mendapat kemudahan tinggal di kolej...

gamba yang kedua ni pulak ad tarikh2 penting lain yang perlu korang tahu...
antaranya :

1) tarikh pendaftaran kursus secara online
2) tarikh mula kuliah
3) tarikh akhir pembayaran yuran
4) tarikh akhir sah(validasi) kursus

dan gambar yang last ni merupakan perjalanan sesi akademik bagi januari - mei 2011

maaf di atas kekurangan pada kejelasan gambar...segala pertanyaan boleh la di letakkn pada ruang komen yg tersedia...
:D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...