adsense

jejaka kacak @ gadis cantek

Isnin, Disember 20, 2010

Kaedah bayar yuran UiTM !!

assalamualaikum...
salam sejahtera...
post ak kali ni adalah untuk menerangkan beberapa cara untuk korang,sbagai pelajar UiTM untuk membayar yuran...
berikut merupakan cara2 untuk korang bayar yuran...

Cara 1 : bayaran di kaunter Bank Islam
a) klik link ini >>> daftar masuk
b) kemudian masukkan nombor pelajar anda di ruang yang di sediakan
c) seterusnya , klik butang "Bil Pelajar" di bahagian "Maklumat Bil"
d) cetak bill tersebut , kemudian buat pembayaran di kaunter Bank Islam berdekatan
e) tuliskan nombor dokumen pada slip bank;nombor akaun tidak diperlukan

p/s : simpan slip tersebut sebagai bukti pembayaran , status pembayaran akan di kemaskini 2 hari bekerja selepas tarikh pembayaran di buat


Cara 2 : bayaran melalui mesin ATM
Bank Islam

a) pilih Menu > Lain > Pembayaran Bil / Yuran IPT
b) Masukkan Nombor Kad Pengenalan Pelajar
c) Pilih > Bil Anda > Masukkan amaun yang betul

p/s : simpan resit tersebut sebagai bujti pembayaran dan diingatkan supaya mengisi amaun yang betul


Cara 3 : bayaran melalui perbankan atas talian Bank Islam
Untuk menggunakan kemudahan ini,anda mestilah pemegang akaun individu Bank Islam dan telah berdaftar sebagai pengguna bankislam.biz
a) klik link ini >>> BankIslamOnline
b) jika ada mesej sekuriti, klik "Ok"
c) klik butang "Login Now" pada logo bangislam.biz dan klik "Ok"
d) Masukkan ID pengguna dan kata laluan untuk bankislam.biz
e) Pilih "Bill Presentment" pada bahagian "Bill Payment"
f) Piluh "Universiti Teknologi Mara" pada bahagian senarai penyedia perkhidmatan
g) Klik butang "Next" . Skrin berikutnya akan menunjukkan senarai Bil yang perlu di jelaskan oleh pelajar
h) Klik Bil yang hendak dibayar dan tekan butang "Pay" . Skrin berikutnya akan menunjukkkan butiran pembayaran seperti nama pelajar , nombor pelajar , nombor Bil dan amaun yang perlu di bayar
i) Pilih sumber akaun untuk membuat pembayaran
j) Klik butang "Pay" untuk meneruskan pembayaran . Skrin seterusnya akan menunjukkan butiran pembayaran yang hendak di bayar sebelum pengesahan di buat
k) Klik butang "Confirm" untuk mengesahkan pembayaran atau sebaliknya . Skrin pengesahan pembayaran akan dipaparkan beserta nombor rujukan

p/s : dinasihatkan supaya mencetak pembayaran yang telah di buat sebagai rujukan



cara mengetahui sama ada yuran di potong daripada pinjaman PTPTN :
a) klik link ini >>> daftar masuk
b) masukkan nombor kad pelajar anda di ruang yang di sediakan
c) klik "Semakan PTPTN" di bahagian "Maklumat Lain"
d) maklumat akan keluar pada skrin seterusnya

cara mengetahui yuran telah dibayar atau tidak :
a) klik link ini >>> daftar masuk
b) masukkan nombor kad pelajar anda di ruang yang di sediakan
c) klik "Bil Pelajar" di bahagian "Maklumat Bil"

info ini di petik daripada laman UiTM

Disclaimer :
The information provided using this blog is only intended to be general summary information to UiTM student/s . It is not intended to take the place of either the written law or regulations .

12 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

[a href="url ko" target="_blank"]link anda[/a]

"[ tkr jd < "
"] tkr jd > "

Salmiza Akhir berkata...

thank u for this info, saya mintak share yer..:-)

Imprezaawie berkata...

salmiza : same2...silakan...sharing is caring...mmg di buat untuk di share...

sally berkata...

mcm mana nk tau dh byr. mksd i ptptpn potong bila?

Imprezaawie berkata...

ptptn akan di potong selepas duit ptptn masuk...
dijangka duit ptptn masuk ke dalam akau selepas 1-2 minggu lepas daftar...pihak ptptn menunnggu perintah dari u untuk masukkn duit kedalam akaun...di harap bersabar...

QeizZa Aqira berkata...

thanks inform bende ni..slalunye if student yg pinjam ptptn tu,yuran student mmg trOs dia potong kat ptptn ke?means if kite da bayar tp x gune duit pt tu???maaf pening .. :(

Imprezaawie berkata...

qeizza : welcome...slalunya memang macam tu...tapi kita di sarankan untuk semak sebagai persediaan...ow...maksudnya,cik qiezza da bayar awal la ni?humph...mengikut apa yg saya tahu,jika salah satu cara pembayaran telah di gunakan,cara yang satu lagi akan terbatal...tp sy akan pastikan perkara ini dahulu...harap cik qiezza bersabar :)

Dak_Relax berkata...

tQ

Azureen berkata...

Terima kasih :)

Tanpa Nama berkata...

thank u so much, nice info

Atiqah sa'ahiry berkata...

info yang berguna..thanks so much

impreza awie berkata...

alhamdulillah...nanti bole share ngan kawan2 ye...sbb ad je yg xtau :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...